Anın Saf Doğasına Merakla Yaklaşma Sanatı..

Biliyorum, günümüz modern hayatının içinde ‘meditasyon’ dendiğinde akla birçok imge geliyor ve o imgelere öyle bir yapışıyoruz ki, meditasyonun özünden de  tam burada uzaklaşmaya başlıyoruz.

 VE ASLINDA UZAKLAŞTIĞIMIZ, FAR ETMESEK DE KENDİMİZ OLUYOR.

Ana davet.. Anın içinde her ne varsa; bedende, kalpte, zihinde merakla dinleme / görme  sanatı…

O ne demek ?

Bu bölümü evden çıkmadan önce çantamızı kontrol etme durumu diye açıklıyorum.Günlük hayatın içinde  neyi / nasıl / nerede hissettiğimizin farkında olmak ve hissettiğimize dışlamadan nazikçe olabildiği kadar yaklaşamak.

Saatlerce bağdaş kurmana, bir şey düşünmemeye çalışmana gerek yok! Bunlar zihnindeki meditasyonun tanımı! Meditasyonun tanıma ihtiyacı yok.

Anın saf doğasına merakla yaklaşma sanatı..

Kimliklerimizin, etiketlerimizin, tutunduklarımızın, düşüncelerimizin  zorlamadan, kapı dışarı atmaya çalışmadan dağılarak, anın kendisine karışma hali…

Ve bu hale arıcılık eden her şey: MEDİTASYON

 Yemek yapmak, dans etmek, çiçek dikmek, köpek gezdirmek ve daha niceleri..

Seni olduğun yerle, aldığın nefesle, varlığının kendisiyle bağ kurmana yarayan her şey, MEDİTASYON…

Seneler önce günde 30 dakika bağdaş kurup otururdum. Hayatımın geri kalanı görmekten, kendime yaklaşmaktan o kadar uzaktı ki ama “30 dakikam” ile övünürdüm. Meditasyonum bile, hedef odaklı ve yapmam lazım’larla süslü kendine şefkatten uzaktı.  Meditasyon pratiklerim çok uzundu ama hayatıma entegre değildi.

Aslında başkalarının zihnindeki meditasyonunu yapıyordum. Bunu öğrenmem, sindirmem, idrak etmem senelerimi aldı

Nasıl meditasyon yapacağız?

Yukarıda anlattığım gibi kendi meditasyonuzu bulun ama tüm bunlarla beraber günde 5 dakika bile olsa sessiz alan yaratıp, gözlerinizi kapatın. Dilerseniz yavaş bir müzik açın ve oturun. Bedenizi, nefenizi, bedendeki duyumlarınızı  gözlemleyin.

Amaç ne ki? Neden yapıyoruz?

Bir amacımız yok! Sadece bizden çıkan her şeyle yan yana oturma istekliliği geliştiriyoruz. Ortalık karardığında  ne yapacağım, nasıl yapacağım soruları belirdiğinde ya da  farklı bağımlılıkların peşine düşmeye başladığımızda, bu isteklilik bizim pusulamız olacak!

Çünkü buzdolabını her açtığımızda, aç olmadığımızı, bazı günler yalnızlık hissinin bizi tetiklediğini görecek, o hisse olabildiği kadar yer açmaya gönüllü olmaya başlayacağız ve ezbere eğilimlerimizin kalıpları  tam burada kırılmaya başlayacak!

Düzenli Pratik

Bizim gibi şehir insanları bu yüzden dizenli pratiğe ihtiyaç duyuyor. Sürekli bir çok uyarıcının ve stres yükünün fazla olduğu şehir hayatında geçmişin acılarına, geleceğin endişelerine kapılmadan burada / anın içinde olma halini kası çalıştırır gibi pratikle öğreniyoruz.

KAS GİBİ.. Kas nasıl çalıştıkça güçleniyorsa tam olarak meditasyon pratikleri ile yaşamla / kendimizle kurduğumuz bağı güçlendiriyoruz!

Belki bir gün bu pratiklere ihtiyaç duymadan meditasyonun kendisi olmaya başarabiliriz. Her bir eylemimiz meditasyon olur.

DOLAYISIYLA MEDİTASYON  MATIN ÜZERİNDE  YAPTIĞIMIZ PRATİKTEN ÇOK ÖTESİ.. ÇÜNKÜ PRATİK DEĞİL, BİR TAVIR..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s